جراحی های لثه :

جراحی های لثه می تواند شامل انواع مختلفی از جراحی ها باشد که هر یک با هدف خاصی انجام می شود . جراحی جهت درمان بیماری های لثه ، جراحی های زیبایی لثه و جراحی های پلاستیک لثه از آن جمله می باشند .

    جراحی جهت درمان بیماری های لثه :

این جراحی ها طیف مختلفی را شامل شده و برای درمان بیماری هایی از قبیل پریودونتیت ( بیماری التهابی که منجر به لقی و نهایتا از دست دادن دندان ها می شود ) یا بیماری های اطراف ایمپلنت ها (پری ایمپلنتایتیس) کاربرد دارد . در این جراحی ها معمولا هدف دسترسی به سطح ریشه دندان و استخوان جهت تمیز کردن ناحیه و اصلاح فرم نا مناسب استخوان میباشد . در موارد کمی نیز ممکن است امکان پیوندهای استخوانی جهت جبران استخوان تحلیل رفته وجود داشته باشد .

    جراحی های زیبایی لثه :

امروزه به علت رایج شدن درمان های ترمیمی زیبایی و اصلاح خط لبخند به وسیله ونیرهای کامپوزیتی و لامینیت ، جراحی های بالا بردن لثه نیز با استقبال گسترده ای مواجه شده است . گاهی نیز ممکن است این جراحی ها حتی بدون لامینیت و ونیر انجام شده و با افزایش طول دندان ها منجر به افزایش قابل توجه زیبایی شوند. این مورد در افرادی اتفاق می افتد که لثه قسمت اعظم دندان ها را پوشانده و دندان ها حالت مربعی و کوتاه دارند .

    جراحی های پلاستیک لثه :

این جراحی ها معمولا جهت اصلاح نقایص لثه ، افزایش عرض لثه (اطراف ایمپلنت و دندان)،پوشاندن ریشه دندان (در مواردی که لثه به صورت محدود تحلیل رفته است) و… کاربرد  دارند . امروزه با رایج شدن ایمپلنت های دندانی وجود لثه کافی و مناسب اطراف ایمپلنت اهمیت زیادی دارد . لذا این جراحی ها میتوانند کمک شایانی به بهبود سلامت لثه اطراف ایمپلنت و در نتیجه دوام دراز مدت ایمپلنت های دندانی نمایند .

    آیا جراحی لثه با لیزر مزیتی دارد ؟

باید بدانیم موارد کاربرد لیزرهای رایج Diode در جراحی های لثه محدود است . چرا که این لیزرها توانایی برداشت استخوان را ندارند و ما در بسیاری از موارد نیاز به برداشت استخوان داریم . این لیزرها فقط در مواردی از قبیل برداشت بافت نرم اضافه کاربرد دارند و تنها مزیتشان عدم وجود خونریزی می باشد.

لیزرها در مواردی هم جهت درمان بیماریهای لثه به صورت همراه با تیغ (adjunctive) به کار میروند که در این موارد هم مطالعات نشان داده است که کاربرد لیزر در مقایسه با جراحی معمول با تیغ هیچ مزیت خاصی را بدنبال نخواهد داشت . برای درمان بیماری لثه و حذف پاکت (جدا شدگی لثه از دندان) کاربرد لیزر Diode به تنهایی و به جای جراحی معمول هم تقریبا تفاوتی با عدم انجام جراحی ندارد!

در مورد جراحی لثه با لیزر نیز به علت عدم توانایی لیزر Diode در برداشت استخوان ، فقط در موارد محدودی قابل استفاده است . چرا که در اکثر موارد جراحی لثه نیاز به برداشت استخوان ، علاوه بر لثه وجود دارد و در صورتی که استخوان برداشته نشود ، لثه به حالت قبلی باز می گردد و التهاب یا تحلیل لثه اطراف ونیر یا لمینیت ایجاد می شود .

البته باید خاطر نشان کرد که لیزرهایی هم با قابلیت برداشت بافت سخت و استخوان وجود دارد اما به علت هزینه بر بودن و طولانی کردن جلسه درمان استفاده از آنها فعلا فراگیر نیست . همچنین مطالب بالا دلیل بر این نیست که کاربرد لیزر هیچ سودی ندارد . به طور خاص در جراحی های محدود به بافت نرم لیزر Diode به علت عدم وجود خونریزی و راحت تر بودن بیمار می تواند مفید باشد . همچنین لیزر می تواند وسیله ای ارزشمند در رفع حساسیت دندان های حساس باشد .